Event en Partnerships

Met onze evenementen brengen wij mensen bij elkaar om kennis te delen, en nieuwe samenwerkingen mogelijk te maken tussen onze labs, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Naast het organiseren van onze eigen evenementen sluiten we aan bij evenementen van partners. In alle evenementen staat toegepast onderzoek en het ontwerpen van digitale toepassingen voor burgers centraal. 

Labs geven regelmatig presentaties en organiseren evenementen gerelateerd aan het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Handshake van het Creative Business Lab, de Week van het Lege Gebouw van het Heritage Lab, en de eindpresentaties van MediaLAB Amsterdam aan het eind van elk semester. Meer informatie over deze evenementen is te vinden op de pagina's van de labs op deze website.

Eigen evenementen

 

Externe event partnerships

 

Eigen evenementen

 

Design the City 2016 

Het vierdaagse evenement Design & the City brengt ontwerpers, onderzoekers, beleidsmakers en architecten uit heel de wereld bij elkaar om kennis te delen over ontwerpmethodieken voor smart cities, waarin de burger centraal staat. Design & The City vindt plaats tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016, en sluit aan bij het culturele programma Europe by People. 

Knowledge Mile Boiling

Knowledge Mile Boiling is een concept dat het pitchen van ideeën voor de Knowledge Mile en crowdfunding bij elkaar brengt. Het is daarmee dé munitiekamer voor creatieven die ideeën hebben voor het gebied van het Amstelstation tot de Nieuwmarkt. Lees meer over de eerste editie van Knowledge Mile Boiling.

 

Knowledge Mile Morning meet-up

Elke twee maanden organiseren wij een Knowledge Mile Morning Meetup, waarin we gebruikers van de Knowledge Mile verbinden met mensen en organisaties die frisse ideeën hebben voor het gebied van het Amstelstation tot de Nieuwmarkt. Elke editie van de Meetup is op een andere locatie. Aan het begin van de Meetup krijgen bezoekers in 15 minuten een update van alle ontwikkelingen op de Knowledge Mile, de rest van de bijeenkomst staat in het teken van nieuwe ontmoetingen.

ACIN Sessions 2014

De ACIN Sessions brachten mkb-ondernemers, zelfstandigen, medewerkers en studenten op de hoogte van actueel praktijkgericht onderzoek en crossovers in de creatieve industrie. In een kleine setting met maximaal 80 deelnemers boden de ACIN Sessions de ruimte om vragen te stellen aan lectoren en aan te sluiten bij projecten van onze labs en onderzoekers. Elke editie stond een ander onderwerp centraal, zoals Retail Future en Digital Fashion

 

General Assembly 2014

Op 5 en 6 november 2014 waren wij de gastheer voor de General Assembly: een halfjaarlijkse bijeenkomst voor onder meer alle Centres of Expertise. Startende centra organiseren afwisselend de General Assembly in samenwerking met Platform Bèta Techniek. Op het programma stonden onder meer speeddates en break-outsessies voor projectleiders en directeuren en ontwerpsessies waarin innovatievraagstukken uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties centraal stonden. Keynote-spreker was Rogier van der Heide, lichtontwerper en voormalig chief design officer bij Phillips Light. Lees meer over de Centres of Expertise.

 

Top Teams bijeenkomst 'Smart Citizens' aug 2014

Hoe gaan we van smart cities naar smart citizens? En welke kansen zijn er voor crossovers, waarin de energie- en chemiesector samenwerkt met de creatieve industrie aan projecten in de stedelijke omgeving? En welke rol kunnen burgers hierin spelen? Deze vragen en concrete case studies uit de Metropoolregio Amsterdam stonden aan de basis van een verkenning die wij organiseerden op 27 augustus 2014, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Lees meer over het Topteam Creatieve Industrie.

 

Samenwerkingen

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is sinds 2014 partner van het Amsterdam Creative Industries Network. In 2015 hebben wij een meerjarige samenwerkingsovereenkomst opgezet, waarin onder andere is afgesproken dat studenten en onderzoekers van het Citizen Data Lab jaarlijks een nieuw lichtkunstwerk produceren, dat gebruikmaakt van datasets. Op 9 september 2015 presenteerde het Amsterdam Light Festival in The Student Hotel op de Knowledge Mile officieel het programma van de editie 2015 / 2016.

Cocoaheads meet-up

CocoaHeadsNL is een netwerk van momenteel 350 programmeurs die maandelijks samenkomen om elkaar te spreken, kennis te delen en zich te laten inspireren door sprekers. Op 14 oktober 2014 hebben wij de meetup van CocoaHeadsNL medegeorganiseerd op de Amstel Campus van de Hogeschool van Amsterdam. Studenten, docenten, onderzoekers en onze externe partners konden luisteren naar sprekers als Chris Eidhof (Advanced Swift ) en Koen Bok (medeoprichter van Framer). 

Bekijk ook de video van Koen Bok- Framer 

De Nederlandse School

In 2015 is de Nederlandse School (dNS) van start gegaan, waarvoor veertig ambitieuze docenten uit het voortgezet onderwijs zich gaan ontwikkelen tot meesterdocent. Het startweekend vond in september 2015 plaats op de Knowledge Mile. De Nederlandse School kiest voor bijeenkomsten elke keer een andere locatie. De keuze viel voor deze editie op de Knowledge Mile, omdat het een creatieve leeromgeving is, waar onderwijs en onderzoek worden verbonden met de uitdagingen van de stad. De locaties waar de meesterdocenten samenkwamen werden gefaciliteerd door partners van de Knowledge Mile. Zo konden de docenten in het Volkshotel een mini-masterclass van Paul Hughes volgen, bekend van Ten Meters of Thinking.

Discovery Festival

Discovery Festival draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Tot diep in de nacht experimenteren jonge denkers, makers en bezoekers met nieuwe wetenschap, nieuwe kunst en nieuwe muziek. Het festival vindt jaarlijks plaats op de laatste vrijdag van september in Science Center NEMO. Sinds 2015 zijn wij partner van Discovery Festival en onze labs hebben reeds grote bijdragen geleverd aan het inhoudelijke programma.

Dutch Digital Day

Digitale bureaus hebben verandering in het DNA. Vanaf dag één zijn ze gewend om technologische ontwikkelingen te omarmen en te combineren met creativiteit en ondernemerschap. Dutch Digital Agencies (DDA), branchevereniging en kennisplatform voor de Nederlandse digitale industrie, organiseert op 16 september 2016 de tweede editie van Dutch Digital Day. Een dag voor en door digitale bureaus. Voor de denkers, de makers, de bouwers. voor de mensen die het verschil maken. Een dag van inspiratie, innovatie, games, gadgets, codes en digital drugs. Ons MediaLAB Amsterdam zal op DDD een presentatie verzorgen over het Design Across Cultures programma en de Design Method Toolkit. Tevens zal men hier meer te weten komen over de nieuwe Digital Design master opleiding die zal starten in 2017.

Hackatrain

Hackatrain is een jaarlijkse hackathon op de trein van Amsterdam naar Berlijn, die eindigt op het driedaagse technologie-, muziek- en kunstfestival Tech Open Air. Het evenement is opgezet om kennis te delen, inspiratie op te doen en mensen te ontmoeten. Vanaf de eerste editie in 2015 steunen wij de Hacktrain, samen met NS en Ordina. In 2016 bieden wij wederom studenten de kans om hun talent te laten zien, zich in de kijker te spelen van grote bedrijven en kennis op te doen tijdens het Tech Open Air festival in Berlijn. 

Netwerk023

In juni 2015 organiseerde Netwerk 023 voor zijn Plusleden een presentatie over virtual reality. In het Startup Meeting point in Haarlem heeft Captain Motion (Nick Lievendag & Patrick Deen) de huidige staat van virtual reality toegelicht. Wij stelden cardboards (kartonnen virtual reality-brillen) beschikbaar voor de deelnemers aan het event

NewCo

NewCo is een wereldwijd platform, dat een podium biedt aan bedrijven met een open blik, een nieuwe manier van werken en een missie om de wereld te veranderen. Tijdens een NewCo Festival verzorgt elk bedrijf een sessie van 1 uur, in hun eigen kantoor. Deelnemers volgen geen vaste route, maar ontwerpen hun eigen innovatietocht door de stad. Wereldwijd doen meer dan 1.000 bedrijven in 18 steden hun deuren open voor. Ook wij openen elk jaar onze deuren om geïnteresseerden een persoonlijk beeld te geven van wat er achter de schermen bij Amsterdam Creative Industries Network gebeurt. ''Verras jezelf. Ga naar buiten. Kom binnen.'' 

Thingscon

ThingsCon is een conferentie over de toekomst van de hardware industrie, met een speciale focus op de Internet of Things en het design van nieuwe producten en diensten die software en hardware combineren. Amsterdam Creative Industries maakt deze conferentie mede mogelijk - sinds zijn eerste editie in 2015 - en onze labs dragen bij aan het programma. Avontuurlijke Designers, whizzkids en Internet of Things-pioniers van over de hele wereld komen begin december van elk jaar bij elkaar op de Knowledge Mile voor een serie hands-on workshops, intieme sessies en een internationale line-up van gerenommeerde sprekers.