Nominatie inholland onderzoeksprijs 2016 voor Visual Storytelling

22 jun 2016

Het onderzoek “identificeren van de kracht van visual storytelling  is genomineerd voor de inholland onderzoeksprijs 2016. Dit onderzoek is een ACIN (Amsterdam Creative Industry Network) project en is uitgevoerd door onderzoeker van Inholland, Domein Creative Business, studenten vrijetijdsmanagement & Medialab (HvA) en heeft geleidt tot  de praktisch bruikbare toolkit “Play Visual”.

(Visuele) verhalen kunnen zorgen voor emotionele betrokkenheid, engagement, en zijn in staat een gevoel van authenticiteit te geven. Verhalen kunnen een context scheppen, zijn overtuigend en worden, net als beelden, beter onthouden dan droge feiten. Doordat visuele informatie zoveel sneller verwerkt in ons brein, hebben we er ook meer aandacht voor. Door middel van visual storytelling kan een merk, bedrijf of instelling meer impact genereren bij haar stakeholders. Maar waarmee dient rekening te worden gehouden om visual storytelling te construeren, van strategie tot creatie? 

“Stories are how we think.

They are how we make meaning of life[…]

 Stories are how we explain how things work,

how we make decisions, how we justify our decisions,

how we persuade others,

how we understand our place in the world,

create our identities, and define and teach social values.”

 - Pamela Rutledge, Psychology Today

 

Als starter  in  the  creativee  industrie  zal je een merk of organisatie gaan opbouwen,  gaan werken aan earned media attention en een communitie van volgers en (liefst ook) fans.

Powerful visuals + evoke emotions (through storytelling) = Deeper engagement

We constateren in praktijk en theorie dat (visual) storytelling een innovatieve manier is geworden om met klanten, consumenten en burgers te communiceren. Het doel is het ontwikkelen van een toolkit om visual storytelling en de effectieve toepassing daarvan in de praktijk te creëren en monitoren. 

“Play Visual” is een visual storytelling tool die jonge (creatieve) ondernemers kan helpen bij het creeëren van  hun personal brand, door het delen van hun verhalen met de wereld. De toolkit  kan door jonge (creatieve) ondernemers gebruikt worden, maar is net zo goed gebruikt kunnen worden voor studenten tijdens SLB, om op een speelse manier aan hun eigen personal brand te werken.  De huidige versie van Play Visual is gericht op muzikanten & Dj’s, maar doel is dit uit te breiden naar meerdere werkvelden.

·       Onderzoekers & deelname van  studenten  

onderzoek naar de kracht van visuele verhalen is o.a. uitgevoerd door Inholland docenten Esther Bouw (2014-2016), Wim Honders (2014), Willy Geurts (2014) & Helma Weijnand-Schut (2015-2016). Daarnaast hebben diverse studenten onderzoek verricht. Zo heeft Tim Corporaal heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van visuele verhalen door muziekevenementen, te weten Magneet Festival, Welcome to the Future & Valtifest. Zoë Dejean heeft zich gekeken naar de boogde werking van visuele verhalen in de communicatie door Fashion Designers Iris van Herpen, Tisja Damen & Victor & Rolf. Twidi Le heeft zich vervolgens gefocussed op de actuele werking van de visuele uitingen van Victor & Rolf. Monique Soetendaal heeft uitvoerig stilgestaan bij de inzet van visuele communicatie door het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en het Onze Lieve Heer op Solder. Vanaf september 2015 heeft het MediaLab team Ryo Shirai, Kim Hermsen en Roberto Pizzato zich gericht op het ontwikkelen van een toolkit voor startende Dj's, die in samenwerking met ADE, Revolve & Dance Tours is ontwikkelt.

De bijdrage van studenten aan dit onderzoek is van cruciale waarde geweest.