BAMBEA

Wat is het effect van gebruik van iBeacons in combinatie met apps op het beweeggedrag van inwoners?

Introductie

Bewegen is goed voor je. Echter lukt het maar 20% van de Nederlandse volwassenen om drie keer in de week 20 minuten of meer te sporten [1]. Het gebruik van een smartphone en apps kan helpen mensen te stimuleren meer te bewegen. [2, 3] Met het project Bewegen in Amsterdam met Beacons (BAMBEA) gaan we een stap verder. In BAMBEA onderzoeken we hoe Internet of Things-technology als bluetooth (i)Beacons ingezet kan worden om de Amsterdammer meer te laten bewegen.
 

Wat is het verschil met de bestaande apps?

Bestaande beweegapps zijn veelal gericht op prestatie, de app die in het project BAMBEA ontwikkeld wordt is daarentegen gekoppeld aan het niveau van degene die de app gebruikt; aan zijn of haar omstandigheden en eigen doelen. De BAMBEA app is gebaseerd op theorie over het ontwikkelen van beweeggedrag en hoe mensen het beste gemotiveerd en ondersteund kunnen worden bij het ontwikkelen van een gezond beweegpatroon.

In combinatie met de informatie over locatie die de app ontvangt van de beacons levert dit een beweegapp op die rekening houdt met zowel het individu die de app gebruikt als de locatie waar hij of zij zich bevindt.

SAMENWERKING

Dit project wordt gefinancierd vanuit het speerpunt Urban Vitality van de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam Creative Industries Network, de gemeente Amsterdam, Info.nl en Glimworm.

Wat is het effect van gebruik van iBeacons in combinatie met apps op het beweeggedrag van inwoners?

 

 

Referenties
 

1. Hildebrandt VH, Bernaards C, Stubbe J: Trendrapport bewegen en gezondheid 2010/2011: TNO; 2013

2. Glynn LG, Hayes PS, Casey M, Glynn F, Alvarez-Iglesias A, Newell J, OLaighin G, Heaney D, O’Donnell M, Murphy AW: Effectiveness of a smartphone application to promote physical activity in primary care: the SMART MOVE randomised controlled trial. Br J Gen Pract 2014, 64(624):e384-91.

3. Stephens J, Allen J: Mobile phone interventions to increase physical activity and reduce weight: a systematic review. J Cardiovasc Nurs 2013, 28(4):320-329.