De Kunst van de Kritiek

Welke mogelijkheden bieden digitale media de kunstkritiek?

Een online toekomst voor kunst- en cultuurkritiek

Kunst- en cultuurtijdschriften moeten in tijden van teruglopende overheidssubsidies op eigen kracht zichzelf heruitvinden. Digitalisering biedt veel kansen; juist nu moet het mogelijk zijn nieuwe lezersgroepen aan te boren. Het Domein voor Kunstkritiek en het Laboratorium Actuele Kunstkritiek deden in een eerder opgezet samenwerkingsverband voorzetten om de kunstkritiek van binnenuit de revitaliseren.

Welke mogelijkheden bieden digitale media de kunstkritiek?

Binnen dit project zullen vragen gesteld worden over de mogelijkheden die digitale media de serieuze kunstkritiek bieden zoals bedreven in Nederlandse en Vlaamse tijdschriften. Hoe behandel je een tekst of de kunst kritiek op het moment dat je online gaat. Wat is de veranderende rol van de criticus in een digitale wereld waarin iedereen een ‘criticus’ kan zijn? Hoe werkt tekstuele, audiovisuele of interactieve kunstkritiek online en op welke manier verandert het productieproces?

Ook sluit dit project aan bij het ACIN onderzoeksproject Creativiteit en Autonomie, waarin de veranderingen in het beroep van zelfstandigen worden onderzocht.

Zie www.publishinglab/nl/dekunstvandekritiek voor een verslag van de expertmeeting De Kunst van de Kritiek en de publicatie van verschillende kunstkritische producties in het digitale domein.

 • Margreet Riphagen

  Lab Coördinator
  Neem contact op
  06-41512070
  CAPTCHA
  Deze vraag is om automatische spam berichten te verhinderen.