Fashion retail Future

Welke innovaties zijn mogelijk voor de moderetail?

De ontwikkelingen rond Internet, smartphones en augmented reality gaan de retailsector fundamenteel veranderen. We zien vormen van real-time marketing ontstaan, op basis van bijvoorbeeld iemands locatie of de op dat moment aanwezige klanten. De klant die meer weet dan de verkoper omdat hij zich online heeft georiënteerd. De klant die zichzelf online groepeert om kortingen te krijgen, of die via sociale media van binnen de winkel naar buiten communiceert. Virtuele paskamers doen hun intrede. Online worden verwachtingen geschept, offline willen consumenten een optimale winkelbeleving. Retailers zetten vormen van ICT, zoals gratis WiFi, tablets en instore webshops, in om klanten te trekken.

Het winkelgedrag in Nederland is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. Dit heeft vooral te maken met de opkomst van de internetwinkels. In Nederland hebben de aankopen via Internet in de non-food Retail een marktaandeel bereikt van rond de 10 procent (8,3 miljard euro). Winkeliers zetten daarom de stap naar een web shop en/of sociale media. Omgekeerd zien we ook dat online winkels zich oriënteren op fysieke afhaalpunten, denk bijvoorbeeld aan de overname van bol.com door Ahold. Het is duidelijk dat de toekomst van de winkel een integratie wordt van virtuele (Internet) en fysieke elementen. Winkels die zowel op Internet, als fysiek present zijn hebben de laatste jaren in ieder geval de sterkste groei in omzet getoond.

In FRF staan de onderzoeksvraag centraal: 

''Welke diensteninnovaties, marketingconcepten en belevingsconcepten zijn mogelijk en bruikbaar voor de moderetail onder invloed van nieuwe crossmediale mogelijkheden, specifiek in de relatie instore – smartphone - webshop?''

Behalve dat een integratie van online en offline winkelen belangrijk is, blijkt het bieden van een belevenis in de fysieke winkel ook een manier om klanten naar de winkel te trekken. Eén manier waarop een belevenis gecreëerd zou kunnen worden, is door de inzet van nieuwe technologieën. Virtuele passpiegels, beacons, qr-codes; het aanbod van op fashion retail gefocuste technologieën wordt steeds groter. Echter is het vaak nog onbekend in hoeverre de inzet van deze technologieën effectief zijn. Een tweede onderzoeksvraag die in dit project centraal staat is dan ook:

“In hoeverre hebben nieuwe technologieën in de fashion retail invloed op de winkelbeleving en het koopgedrag van de klant?”

 • Lisette Vonk

  Labcoordinator / Onderzoeker
  Neem contact op
  06 21157664
  CAPTCHA
  Deze vraag is om automatische spam berichten te verhinderen.