MoneyLab

Introductie

De komst van de digitale deelcultuur en de gratis-economie dwingt cultuurmakers uit te kijken naar andere manieren om geld te verdienen. MoneyLab doet onderzoek naar de mogelijkheden van alternatieve verdienmodellen voor digitale cultuurmakers in de creatieve industrie. MoneyLab doet onderzoek naar het pionierswerk dat wordt gedaan in het digitale veld en brengt designers, experts, critici en cultuurmakers samen om de krachten te bundelen en ideeën uit te wisselen en verder te ontwikkelen.

Met MoneyLab#1 in 2014 zijn alternatieve verdienmodellen uitgebreid aan bod gekomen. Deze eerste editie van MoneyLab was gericht op het eerste onderzoek naar Crowdfunding, Bitcoin en andere vormen van digitaal geld, naar de mogelijkheden en valkuilen van mobile money, en naar alternatieve ideeën over geld en waarde uitwisseling van kunstenaars en media- en cultuurmakers. Uit dit event volgde de uitgave van de MoneyLab Reader in april 2015. In dit boek geven 34 internationale en nationale experts hun visie op de toekomst van crowdfunding, crypto currencies, mobile money en alternatieve vormen van waarde uitwisseling. Inmiddels zijn er reeds honderden MoneyLab Readers besteld bij ons lectoraat.

Tijdens de tweede editie van MoneyLab#2: Economies of Dissent in december 2015 kijken we naar nieuwe ontwikkelingen in de digitale economie, we kijken naar digitale financial leak platforms, finance art en activisme, en blockchain technologie. Een impressie tref je alhier:

MoneyLab#2 Throwback: audience impression I from network cultures on Vimeo.

MoneyLab#3 2016

Er gebeurd zo veel in de digitale netwerk-economie op dit moment dat het onderwerp van MoneyLab#3 in 2016 al is beklonken. Op dit moment zien we uit de verdere ontwikkelingen van crowdfunding, betaalsystemen en digitaal geld nieuwe vormen van verdienmodellen ontstaan die niet de consument, maar juist de creatieve cultuur- en media maker centraal stelt. Welke lessen hebben deze initiatieven en start-ups geleerd van hun voorgangers? Op welke vraag geven ze een antwoord? Wat werkt en wat werkt niet?

MoneyLab 2016 beoogt de best practices van alternatieve gedecentraliseerde verdienmodellen in kaart te brengen, en wel met een simpel en duidelijk doel: creative empowerment.

Het doel van MoneyLab#3 is om de almaar groeiende en economisch zeer kwetsbare groep van kunstenaars, journalisten, mediamakers, digitale cultuurmakers en muzikanten samen te brengen met kleine, zelfstandige ZZP’ers en start-ups die pioniers werk verrichten en experimenteren met alternatieve manieren om waarde te creëren, werk te distribueren en licenties te verlenen waarin de economische empowerment van de maker centraal staat.

Aanpak

Dit willen we doen door een symposium te organiseren waar we de mensen achter deze creatieve nieuwe netwerk-economie platforms samen brengen met mediamakers, kunstenaars, schrijvers, en onafhankelijke uitgevers. Door middel van workshops, show cases en presentatie willen we uitgebreid aandacht besteden aan de best practices en valkuilen van deze nieuwe ontwikkelingen om te kijken hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden.

De muziekindustrie, de kunsten en in het publishing veld, zijn creatieve sectoren die het eerst en het hardst zijn getroffen door de gratis-cultuur. Het zijn ook sectoren waar de deze spannende eerste stappen worden gezet in het experimenteren met alternatieve verdienmodellen, betaalmiddelen en royalty’s uitkeringen.

MoneyLab#3. Wat kunnen deze pioniers van elkaar leren? Welke kennis is er nodig? Hoe kunnen de makers profiteren van deze ontwikkelingen? En waar ligt er een duidelijke taak voor het onderwijs in Digitale Media en Creative Industries?

MoneyLab ziet in de ontwikkeling van deze alternatieven een interessante beweging op gang komen. Het is een stap in de richting van meer bottom-up en kleinschaliger initiatieven, een roep om meer eigendom en controle voor de makers en een zoektocht aan meer structurele compensatie en steun voor de onafhankelijke makers in de creatieve industrie. De start-ups en pioniers met wie zij dit symposium willen organiseren zijn ontluikende organisatievormen en initiatieven die zich op kleine schaal richten op het transformeren van de creatieve industrie en de gratis economie.

Welke creatieve imperatieven geven vorm aan deze experimenten in de creatieve economie? Welke verschillende opvattingen over de herverdeling , eigendom en de uitwisseling van werk en waarde leven er onder de verschillende partijen? Welke andere soorten experimenten hebben we nodig? Kunnen we waarde formaliseren zonder een beroep te doen op geld? Welke behoeftes leven er onder de makers? En kunnen deze experimentele verdienplatformen daar aan voldoen? Voor welke uitdaging staan zij?

Resultaat

Zoals ook bij eerdere edities, zal MoneyLab#3 de belangrijkste resultaten van de het symposium bijeenbrengen in blog posts en een verslag, en wordt het symposium vastgelegd op video en verspreid via onze website, nieuwsbrief en op ons blog: http://networkcultures.org/moneylab/.

 • Esther Bouw

  Lab coördinator
  Neem contact op
  06 25022943
  CAPTCHA
  Deze vraag is om automatische spam berichten te verhinderen.