The Sphere of Amsterdam

Hoe geef je de sfeer van een stad weer op een lichtbol?

Stemming van de stad getoond via 'The Sphere of Amsterdam', een interactieve lichtbol.

Hoe gaat het met de stad, en is dit weer te geven via een interactieve lichtkunstwerk met het gebruik van Big Data? Dat was de vraag vanuit het Amsterdam Light Festival. 

Een team van 8 studenten van het domein Techniek en het domein Digitale Media en Creatieve Industrie, twee onderzoekers van het Citizen Data Lab en artistiek leider Rogier van der Heide ontwikkelden het kunstwerk "The Sphere of Amsterdam. De Sphere is een interactief lichtwerk met zo'n 4800 ledlichten.

Het kunstwerk heeft tijdens het Amsterdam Light Festival ruim twee maanden aangestaan. Om het kunstwerk niet verloren te laten gaan heeft de lichtbol een plek op de Knowledge Mile gekregen.

Hoe de Sphere werkt?

 1. Een server analyseert het sentiment van twitterberichten uit Amsterdam of met #amsterdam middels Natural Language Processing technieken.
 2. Deze waarde wordt elke 5 minuten naar de Sphere gestuurd via een 3G verbinding. 
 3. De waarde wordt door de Rasberry Pi in de Sphere gekoppeld aan 1 van de 34 ingeladen sfeervideos en speelt deze af op de Sphere.

Artistiek leider Rogier van der Heide is enthousiast over het kunstwerk: "De koppeling met de stad is iets nieuws op het festival. We kregen zo’n 1000 inzendingen van kunstenaars, maar bijna niemand kwam op het idee om een interactief kunstwerk te maken. Samen met de studenten en onderzoekers ontwikkelden we dit idee. Hiermee laten wij zien dat het gebruik van data ook iets moois kan opleveren, en niet bedreigend hoeft te zijn."

The Sphere of Amsterdam in de media:

 • Wouter Meys

  Lab Coördinator
  Neem contact op
  06 21156717
  CAPTCHA
  Deze vraag is om automatische spam berichten te verhinderen.