Week van het lege gebouw 2016

Welke rol kan herbestemming vervullen in The NEXT Economy?

Introductie

Tijdens de Week van het Lege werken studenten en docenten gedurende een week in een leegstaand gebouw ideeën uit voor de herbestemming van het gebouw en de betekenis die het gebouw daarmee kan vervullen voor de plek. Centraal staat het werken in interdisciplinaire teams, waarbij vanuit verschillende invalshoeken wordt gedebatteerd, concepten ontwikkeld, gerekend en getekend.

Casus voor de vierde editie is de Energiecentrale aan de Hoogte Kadijk 400 te Amsterdam. Deze editie wordt georganiseerd door de opleiding Built Environment van de Hogeschool van Amsterdam. Voor meer informatie zie de website.

Probleemstelling

Zoals bij iedere Week van het Lege Gebouw stellen we ons de vraag welke functie(s) en interventie(s) het lege gebouw opnieuw toekomstbestendig maakt.

De “bouwstenen” voor herontwikkeling liggen in een combinatie van de context van het gebouw, haar ontwikkelingsgeschiedenis en in het DNA van het gebouw. In de WvhLG 2016 zoeken we daarnaast nadrukkelijk de vraag op welke innovatieve technologische ontwikkelingen ons een antwoord bieden op huidige de klimatologische uitdagingen. In aansluiting op het thema van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2016 duiden we deze samen aan als The NEXT Economy.

Aanpak

Werksessies worden afgewisseld met stadswandelingen en gastlezingen. Zo leren studenten in korte tijd een gebouw, een gebied én een groep interessante mensen van verschillende disciplines kennen, evenals de problematiek rond herbestemming en de omgang met vastgoed. De eindresultaten presenteren de studenten aan de eigenaar van het pand en aan een panel van deskundigen.

De doelstelling van de week is drieledig:

 • het aanleren van een professionele houding bij studenten door het werken aan complexe opgaven in interdisciplinaire teams;
 • een inhoudelijke bijdrage leveren aan de ideevorming over de herbestemmingsopgave;
 • het stimuleren van samenwerking tussen de bij herbestemming betrokken opleidingen, overheid en werkveld.

Resultaat

Door de interdisciplinaire opzet van de Week ontwikkelen de studenten vanuit heel diverse invalshoeken nieuwe kennis en oplossingen over de omgang met leegstand.

De onderzoeksresultaten zullen in de vorm van artikelen, blogs tijdens de Week en een eindpublicatie worden gedeeld, en tevens worden tentoongesteld tijdens de Internationale Architectuur Biënnale te Rotterdam.

 

 • Nancy van Asseldonk

  Lab Coördinator
  Neem contact op
  020 5277162
  CAPTCHA
  Deze vraag is om automatische spam berichten te verhinderen.